En olekaan näköjään kirjoittanut puoleentoista kuukauteen. Siinä ajassa ehtiikin tapahtua yhtä ja toista. Sensuroidaan vallattomimmat tarinat ja keskitytään olennaisiin: vappu eli valborg, Budapestin excu sekä Lundakarnevaalit.

 

Vappua juhlitaan täällä melko samoilla ihmis- ja alkoholimäärillä kuin Suomessa on totuttu. Vappuaattoaamuna vaelsimme kaupunginpuistoon, jossa oli jo paljon vappukansaa. Mikä erottaa ruotsalaisen (tai siis lundilaisen, kaikkialla Ruotsissa ei ilmeisesti ko. juhlaa niin vietetä) vapun suomalaisesta: täällä poltetaan kokkoa (joka missattiin, koska olimme jo sisätiloissa sateelta ja kylmältä suojassa), ei pidetä yleisesti ylioppilaslakkia saati opiskelijahaalareita ja tietty aloitetaan juhlinta jo heti aamusta! Raskas päivä ja yöhän se olikin, mutta kovinkin antoisa ja muisto- (ööö?)rikas:) Jouduinpa paikallistelevision lähetykseenkin sönkkäämään på dålig svenska, mutta ei siitä sen enempää ;)

Kostea valborg Lundissa.

 

Vapun jälkeen ei juuri jäänyt aikaa palautua kun heti maanantaina koitti Puolue ry:n eli Jyväskylän yliopiston valtio-opin ainejärjestön excursio Budapestiin Unkariin. Kylmän vapun jälkeen helteinen (n.+27c joka päivä) suurkaupunki teki niiiiin hyvää, kesä on Ruotsissa ollut ihan liian epävakainen ja epäsäännöllinen... Meitä oli 15 valtio-opin opiskelijaa nauttimassa keskieurooppalaisen kulttuurikaupungin verkkaisista illoista ja kirkkaista kesäpäivistä. Kyseessä ei siis ollut ihan pelkkä riemuloma, sillä ohjelmaan kuului myös poliittiseen historiaan ja kulttuurisiin erityispiirteisiin (okei, jälkimmäiset melko viihdyttäviä) tutustumista mm. parlamenttitalolla, vapauden aukiolla, juutalaismuseossa ja Suomen suurlähetystössä!

 

Muistomerkki Tonavaan ammuttujen muistolle MS II:n ajalta.

 

Budapest vei totisesti sydämeni. Edullinen hintataso sopii köyhälle opiskelijalle like me, sopivan kokoinen keskusta ja Tonavan vierusta sekä puistot suorastaan kiljuvat luokseen viettämään leppoisia hetkiä. Asuimme Pestin puolella mukavassa hostellissa, johon sitten totta kai tuli myös ruotsalaisia teinejä; hassua:) Budan puolella ei juuri tullut hengattua muuta kuin suurlähetystössä, sen jälkeisillä kaljoilla ja seuraavana iltana palatsilla ja kirkolla. Upeat maisemat. Pest oli mykistävä hämärtyvässä illassa ukkosen pauhatessa kaupungin ulkopuolella. Totesinkin, että vaikka olen Pariisin kokenut, saatan pitää Budapestia jopa romanttisempana kaupunkina. Pysyn edelleen tämän lausahdukseni takana.

 

Pest. Vasemmalla Tonavan varressa parlamenttitalo.

 

Kulttuurista nautittiin sitten etenkin iltaisin. Osa porukasta ehti käydä kokeilemassa kaupungin kuuluisia kylpylöitä, itsellä se jää seuraavaan (huom.!) kertaan. Gyros eli Döner eli pita-leipää muistuttava lihaisa setti tuli myös tutuksi, samoin unkarilaiset oluet sekä viinit, joita sai älyttömän halvalla.

 

Sör=Olut

 

Last but not least: Lundakarneval Tjugotio eli joka neljäs vuosi järjestettävä karnevaali, joka täyttää koko pienen Lundin ihmisillä ja äksönillä. Tänä vuonna esiintyjinä olivat M. A. Numminen ja Leningrad Cowboys. Oli siellä paljon muitakin, mutta nämä olivat ehdottomat kollata. Mahtavat showt molemmilla. Muuten pysyimme melko lailla karnevaalialueen (Lundagård eli yliopiston puisto ihan keskustassa) ulkopuolella. Väkeä oli yksinkertaisesti ihan liikaa ja liikkuminen usein melkein mahdotonta. Ei hyvä, mutta silti ehdottomasti kokemisen arvoinen häppeninki, tycker jag.

 

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen. Slå mig med din rytmpinne :)

 

Hauskinta minulle kuitenkin karnevaaleista teki se, että neljä kaveriani Suomesta tulivat roadtrip-meiningillä tänne. Kävimme heidän kanssaan myös Kööpenhaminassa, jossa itselleni hauskin kokemus oli ehdottomasti seikkailu vapaakaupunki Christianiassa :D Siellä pätee jokseenkin omat pelisääntönsä ja esimerkiksi valokuvaaminen on kiellettyä, pilvenpolttelu sallittua. Visiitti jäi hieman lyhyeksi, täytynee mennä käymään vielä...

 

Ostin tänä aamuna menolipun Suomeen. 2,5 viikkoa on tätä iloa ja ihanuutta enää jäljellä. Nyt jo todella haikea olo. Tämä on kuitenkin ollut ikimuistoista, sanoin vaikea kuvaillakaan kaikkea mahtavaa mitä täällä kokenut. Tämä ei ole viimeinen merkintä, mutta ehkä kasailen seuraavaa varten enemmän ajatuksiani ja kuviani :)