Tämä saattaa olla viimeinen blogikirjoitukseni vaihto-opiskeluajastani Lundissa. En tiedä vielä. Hieman laiskaksi syksyn mittaan kävinkin kirjoittamisen suhteen, tosin piti kirjoitella aika paljon kaikkea muuta. Joka tapauksessa viimeisiä viikkoja viedään, sillä viikon päästä maanantaina jätän "kotini" ja suuntaan Kööpenhaminan humuun en gäng till. Sieltä suunta sitten kohti Suomea, lopullisesti (?). Matka kotiin alkaa päivää aiemmin siitä syystä, että Skånetrafiken ei ole aivan täydellinen joukkoliikenneviritys: kuten Suomessakin, täälläkin talvi yllättää. Tosin täällä se ihan oikeasti on yllättänyt kun ei oikeasti kuuluisi olla näin paljon lunta. Onnekseni minulla asuu Köpiksessä kaveri, jonka luona saan bunkata viimeisen yöni.

Tämän mahdollisesti viimeisen kirjoituksen ajattelin rakentaa myyntipuheeksi sellaisia ihmisiä ajatellen, jotka a) erehtyvät blogiani vilkaisemaan ja b) harkitsevat vaihto-opiskelua Lundin yliopistossa. Miksi siis Lund, Skåne ja Ruotsi?

1. Täällä valittamisesta on hyötyä. Esimerkiksi Skånetrafiken. Skånetrafiken hoitaa täällä joukkoliikenteen, on edullisempi kuin suomalaiset vastineensa VR ja whatever paikallinen tai 'valtakunnallinen' bussifirma, joka rahastaa kiskurihintaa kurjista kyydeistään. Skånetrafiken toimii hyvin silloin kun se toimii, mutta joskus tökkii. Silloin kannattaa valittaa. Olimme toverini kanssa elokuussa suuntaamassa toiveikkaina kohti Malmö Festivalenia (suosittelen!, viikon mittainen ilmasfestivaali ympäri Malmöä). Juna myöhästyi lähes tunnilla jonkun raiteilla tanssivan sankarin toimesta, jona aikana junalippumme ehtivät vanhentua (hinta Jojo-kortilla muistaakseni 36SEK~4€). Marssimme Skånetrafikenin toimistoon, täytimme reklamaatiolomakkeen ja liitimme lippumme siihen ja kah, "vain" kaksi kuukautta myöhemmin saimme postista yhden vuorokauden ilmaisliput, joilla reissata Skånessa. VR:ltä ei saa edes rahojaan takaisin jos junan peruuntumisen/myöhästymisen vuoksi menee jotain merkittävää ohi, täällä pääsee reissaamaan niin paljon kuin perskannikat sietää, Skånetrafikenin piikkiin! Ja mainittakoon, että tuona joulukuisena lauantaina kun matkaan lähdimme, kaikki käyttämämme kulkuneuvot olivat vieläpä ajallaan, wow :)

Helsingborg

Kävimme päiväretkellämme Lundin ulkopuolella sijaitsevalla ostoskeskusalueella lähellä Kävlingeä, sieltä matkasimme Landskronan kautta Helsingborgiin, jossa saimmekin muutaman tunnin kulumaan vanhaa kaupunkia kierrellen. Helsingborg on veikeä kaupunki. Se on hyvin lähellä Tanskaa ja "sisarkaupunkiaan" Helsingöriä, joten siellä on paljon tanskalaisia. Myös arkkitehtuuriltaan kaupunki muistutti enemmän tanskalaista kaupunkikuvaa kuin ruotsalaista. Helsingborgista kulkee myös jatkuvasti lauttoja toiselle puolelle. Matka kestää n.20 minuuttia eikä maksa montaakaan kymmentä kruunua. Suosittelen, edullinen tapa piipahtaa Tanskassa. Helsingborgista teimme pitkän junamatkan Kristianstadiin. Ilta alkoi jo pimetä ja jostain kumman syystä vireäksi luulemani yliopistokaupungin kaupat ja kahvilat olivat sulkeneet ovensa jo viideltä. Kaupunkia kierreltyämme löysimme kuitenkin yhden kahvilan, jossa oli hyvä hengähtää ennen pitkää (n.1,5h) junamatkaa kotiin. Kristianstadin ainoa valopilkku oli oikeastaan keskustorilla olevat kellot, jotka soittivat sävelmää aina tiettyinä kellonlyöminä. Kristianstad oli siis lievä pettymys, mutta kesällä varmaan tosi kiva :D

Kristianstadin kellot

2. Opiskelijan Lund. Lund on ehdottomasti opiskelijakaupunki. Täällä opiskelee jopa 60 000 opiskelijaa, heitä tulee myös ympäri maailmaa. Jyväskylän yliopistosta tulevalle opiskelijaelämän hektisyys voi olla melkoinen kokemus. Osakuntia, korridooribileitä, matkoja jne. on joka lähtöön ja kaikkeen makuun. Voin ihan rehellisesti ja hyvällä omalla tunnolla myöntää, että syksyn aikana alkoi jo pieni kyllästyminen ja vaihtokrapula iskeä. Keväällä tilanne oli eri, sillä valo ja lämpö lisäsivät muutenkin energiaa, mentorryhmämme oli tosi mahtava ja aktiivinen ja kaikki oli tietty niin uutta ja ihmeellistä. Syksyllä myskväll yksin tai korridoorin poikien kanssa leffaa katsoen vei välillä voiton itsensä tälläämisestä nationia tai korridooribileitä varten. Mutta meitä on moneen junaan. Lundin yliopiston opetuksen laatu on myös pääosin täyttä priimaa. Yliopisto on yksi parhaita eurooppalaisia yliopistoja. Kurssit ovat mielenkiintoisia ja kattavia, opiskelu tapahtuu yleensä seminaarityöskentelynä eli luetaan kirjallisuutta, istutaan luennoilla, tehdään esitelmiä ja esseitä. Hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiinkin kun heidän kanssaan ei vain istutta tuppisuina vierekkäin vaan käydään keskusteluja ja tehdään esitelmiä. Me likey! Ehkä jossain määrin työläämpi, mutta myös huomattavasti antoisampi tapa opiskella kuin esim. kirjapinon tenttiminen kerran kuussa. Lund on sijainniltaan strategisesti aivan loistavalla paikalla. Moni varmaan haaveilee opiskelupaikasta Tukholmassa tai Uppsalassa. BORING! Mihin sieltä ja pääset? Helsinkiin lautalla. Täällä on koko Eurooppa aivan käden ulottuvilla. Malmön Sturup ja Kööpenhaminen Kastrup ovat lähellä, niiltä lentää aika mukavasti kattava tarjonta lentoyhtiöitä lähelle ja kauas. Sturupista kävin Wizzairilla Budapestissa (lennot meno-paluu alle 40€), Kastrupilta lensimme Osloon keväällä Norwegianilla. Niin ja sittenhän ovat vielä hurjille ja rahaa säästäväisille bussit! Eurolines vie Köpiksestä ympäri Euroopan. Itse kävin sillä Saksassa (Berliini ja Rostock) lokakuussa. Vie aikaa, mutta siinä näkee maisemia ja pääsee muutamaksi tunniksi hengaamaan lautalle. Ei tunnu niin raskaalta. Katos vaan, onhan mulla ollut elämä täällä! :D

3. Skåne. Tämä paikka itsessään on matkakohde. Täältä löytyy Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö, Wallanderin Ystad, omenapitäjä Kivik, yliopistokaupungit Lund ja Kristianstad, kiehtova Helsingborg ja piskuinen Bjärredin kylä, jossa suomalainen pääsee löylyihin ja meren hyytävään syleilyyn (Bjärred Kalbadhus). Onhan täällä paljon muutakin, mutta nämä ovat olleet oman täällä oloni kohokohtia. Kieli on hassua ruotsi-tanskaa, mutta sitäkin oppii jossain vaiheessa ymmärtämään, joskin pitkiä litanioita kuullunymmärtäessä mulla edelleen tulee pää kipeeksi :D Suomalaisiakin täällä on ihan hullun paljon. En edes tiedä kuinka monta tuhatta. Merkittävä vähemmistö ollaan kuitenkin. Tätäkin on tullut mietittyä: suomenruotsalaiset ovat kotoinen vähemmistömme, joka kohtaa toisinaan kateutta ja kritiikkiä (etenkin pakkoruotsikeskustelun yhteydessä). Täällä suomalaiset ovat vähemmistö, joka myös perää oikeuksiaan käyttää omaa kieltään ja esimerkiksi vaatii lapsille mahdollisuutta opiskella suomenkieltä (kun kyseessä ruotsinsuomalainen tai kahden kansallisuuden perhe). Minusta on hienoa, jos tätä mahdollisuutta pidetään yllä. Tässä yhteydessä on hyvä mainostaa Finnlust -nimistä yhdistystä, joka on siis Lundin suomalaisten opiskelijoiden järjestö. Itse olin melko aktiivisesti Finnlustin toiminnassa mukana koko vuoden. Suosittelen sitä vaikkei ajatuksenasi olisikaan hengata suomalaisten kanssa vaihtojaksollasi (ei ollut minullakaan, mutta näin mahtavia ihmisiä ei kannata jättää väliin!). Finnlust järjestää saunailtoja, leffailtoja jne. Myös Malmössä ja Köpiksessä toimii ilmeisesti suomalaisseuroja, eli sellaiselle, joka tulee tänne jäädäkseen voi niistä löytyä jotain.

4. Ruotsi. Ylipäätään Ruotsi. Harvahan varmaankaan ajattelee vaihtokohdetta miettiessään, että lähtisi Ruotsiin. Tännehän pääsee lautalla milloin lystää. Noh, Skåne on aivan täysin eri Ruotsi kuin Tukholman alueen Ruotsi. Ihmiset ovat erilaisia ja opiskelijaelämä on jotain aivan muuta. Uppsalassa on Lundin lisäksi ainoat osakunnat eli nationit, nämä kaksi yliopistoa ovat myös ainoat, jotka juhlivat vappua eli valborgia omalla mielenkiintoisella kaavallaan (suosittelen kokemaan Lundin valborgin, itsellä tavoitteena päästä vapuksi tänne). Mutta mitä sinne Uppsalaan lähteä, liian lähellä Suomea ja kotia. Täällä Skånessa on ihan eri meininki aivan varmasti. Katso kohdat 2. ja 3. vielä kerran jos et ole jo vakuuttunut :) Itse tulin Ruotsiin siksi, että kielitaito karttuisi. Englanti on tosiaankin kehittynyt. Enää ei jännitä yhtään keskustella vieraalla kielellä, Suomessa sitä ei oikein pääsyt tekemään, joten varmuuttakaan ei oikein kehittynyt. Mitä tulee ruotsiini: on se kehittynyt huimasti verrattuna siihen mitä se oli vuosi sitten. Virheitä tulee edelleen, mutta who cares kunhan viesti menee perille. Ruotsalaiset sitä paitsi ovat ylipäätään todella otettuja siitä, että joku osaa heidän kieltään (sama lienee suomalaisillakin). Ruotsi on hieno maa ja hieno kieli, niihin kannattaa tutustua pidemmän kaavan mukaan ja jättää ennakkoluulot ja -odotukset kotiin! :)

Täälläkin on talvi. Fillarini joululomilta palatessa.

 

Loppukoon palopuheeni tähän. Kiitos.